Aquasport: de voordelen, niet alleen voor ouderen!
Zeer regelmatig krijg ik de vraag/opmerking “Die aqualessen is dat wel wat voor mij? Dat is toch alleen voor oudere mensen? ” Of “Kan ik dat wel met mijn blessure”?
Zo ook een paar weken geleden, een jonge vrouw met kindje in het bubbelbad na de aquafitness les op vrijdag ochtend: “ik ben geblesseerd en zeer laag belastbaar en ik zie alleen oudere deelnemers, is dat wel wat voor mij?” Dit is jammer want het trainen in water heeft zoveel te bieden, ik grap regelmatig dat als ik geen les meer zou geven, dit de eerste les was die ik zelf zou willen volgen. Ook als je geen beperkingen hebt biedt het water veel mogelijkheden en uitdagingen voor je training.
Theorie
Even wat theorie over water, hydrostatische druk en de voordelen van zwaartekracht-vrij trainen. In het water is er geen zwaartekracht maar opwaartse kracht. Door de opwaartse kracht is er geen druk op de gewrichten, deze worden juist in het water ontlast wat ideaal is voor mensen met gewrichtsklachten.
Hydrostatische druk
Het water geeft druk van buitenaf op het lichaam, dit noemen we de hydrostatische druk. Hierdoor neemt de hartslag af. In het water heb je gemiddeld een hartslag van 10 slagen lager dan een normale rust hartslag. Je kent het allemaal wel dat je na het zwemmen je wat doezelig voelt, daarom dus. De lagere hartslag heeft als voordeel dat je in het water veel langer een inspanning volhoudt. Waar je bij joggen op het droge misschien na 15 minuten al moe bent, houdt je het in het water makkelijk vol.
Weerstand
Het water is driedimensionaal wat betekent dat het niet uitmaakt of je voor- of achteruit, opzij of omlaag beweegt, overal is er water en dus weerstand. De weerstand van het water is de kracht die je geeft met je beweging. Geef je veel kracht dan is er veel weerstand en doe je wat rustiger aan, dan minder. Iedereen traint in het water dus altijd op zijn/haar eigen niveau. Wil je er helemaal voor gaan dan geef je veel power en verhoog je zelf middels de stroming meer weerstand. Dus jongere sterkere mensen in de Aqualessen worden vanzelf vermoeider omdat ze sterker en fanatieker zijn.
Hartslag
Conditioneel werkt iedereen op het eigen vermogen, spring je rustiger of lager, dan blijft de hartslag dat ook, of geef je gas en spring zo hoog mogelijk om de hartslag te verhogen. Omdat de hartslag in het water rustiger is, moet je meer moeite doen om moe te worden.
Zodra je stilstaat neemt de hartslag af en te lang stilstaan koelt je af. Je lichaam is immers 36 graden, het bad 31! Dat is een groot temperatuur verschil. 5 Graden lijkt misschien niet veel maar sta maar eens 10 minuten in het water te kletsen, je zal behoorlijk afkoelen. Goed nieuws trouwens voor mensen die willen afvallen, want in het water verbrand je dus extra vanwege je thermogenese, een mooi woord voor het vermogen van je lichaam om zichzelf warm te houden.
Doorbloeding
Verder is trainen in het water zeer goed voor de doorbloeding van de spieren en huid. Het water en de stroming masseren als het ware de huid dus ook goed bij doorbloedingsklachten of cellulitis. En spierpijn zal je er niet of nauwelijks van krijgen!
Na dit hele theoretische verhaal snap je misschien waarom de instructeurs zo fanatiek lesgeven langs het bad. Omdat het water afremt en dempt moeten wij de sporter motiveren zo actief mogelijk te blijven om te voorkomen dat ze stilvallen en weinig trainingsprikkel uit de les halen of afkoelen. Wij geven 200% zodat de sporter 100% kan presteren. En we vinden het natuurlijk ook gewoon leuk!
De jonge moeder heeft ondertussen een les meegedaan en haar ervaring was meer dan positief! Dus wie durft?
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste Tesqua nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Download onze app!