a

De rol van eiwitten bij het sporten

Eiwitten, ook bekend als proteïne, zijn essentiële bouwstoffen voor iedere sporter. Maar waarom zijn eiwitten zo belangrijk? En hoeveel gram eiwitten heb jij per dag nodig? In deze blog geven wij meer uitleg over de rol van eiwitten in het algemeen én in het bijzonder voor jou als sporter.
proteïne-sporten-tesqua

Inhoud van deze blog

Wat doet proteïne?

Om te begrijpen wat eiwitten doen, beginnen we met het moeilijkste gedeelte: een stukje biologie. Wat doet proteïne? Eiwitten bestaan uit aminozuren. Deze bouwstoffen zijn betrokken bij verschillende functies in jouw lichaam, waaronder het bevorderen van het transport voor voedingsstoffen en het geven van energie, ook wel een brandstof voor jouw lichaam. Aminozuren zijn ook betrokken bij onder andere de spieropbouw en het spierherstel. Tijdens het sporten breek je namelijk eiwitten af, waarna deze worden vervangen voor nieuwe eiwitten. Dit proces noem je de eiwitsynthese. Wanneer je traint om spieren op te bouwen is het dus raadzaam om je dagelijkse eiwitinname te verhogen. Maar hoe zit dat precies?

Hoeveel proteïne moet je innemen per dag?

De dagelijkse hoeveelheid eiwitinname hangt af van jouw trainingsdoel. Zo zit er verschil in de eiwitinname voor een hardloper en een krachtsporter. Ben jij een krachtsporter en is jouw doel spieropbouw? Dan is het aangeraden om tussen de 1,5 en 2 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwitten per dag in te nemen. Ben je meer een duursporter en doe je veel aan cardiotraining? Houd dan rekening met tussen de 1 en 1,5 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht.

Een kanttekening voor spieropbouw is wel dat je de spieren écht aan het werk moet zetten om spieropbouw te realiseren. Waarom? De spier die je traint moet namelijk eiwitsynthese in werking zetten. Dit doe je door genoeg ‘spierscheurtjes’ te maken waardoor de betreffende spier eiwitten gaat opnemen.

Waar zit proteïne in?

Nu we het biologische aspect hebben behandeld, gaan we het praktisch maken. Waar zit proteïne in? De bekendste eiwitbron is ei. Eieren, gekookt, gebakken of als roerei, zijn rijk aan eiwitten en simpel in jouw leefstijl te integreren. Daarnaast is kip een hele bekende en goede bron van proteïne. Andere rijke eiwitbronnen zijn kazen zijn, zoals cottage cheese, 20 + kaas of Parmezaan. Hier moet je wel mee opletten, omdat kazen over het algemeen meer vetten en zout bevatten. Als laatste is vis een goede bron van eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan tonijn en zalm. Vis in je voeding opnemen is eigenlijk altijd aangeraden, want vis bevat veel meer gezonde voedingsstoffen, zoals omega-3 (goede vetten), vitamines en mineralen! Eiwitpoeder, ook wel whey, wordt ook vaak gebruikt als aanvulling op de voeding. Hoewel eiwitpoeder voordelen kan bieden, is het belangrijk om te onthouden dat het geen vervanging mag zijn voor een gevarieerd en uitgebalanceerd voedingspatroon.

Wil jij een eiwitrijke maaltijd voor jouw training? Kom dan langs in ons restaurant na je work-out!

sporten-met-eiwitten

Waar zitten veel eiwitten in voor vegans?

Alle bronnen van eiwitten die we hierboven behandeld hebben, zijn dierlijke producten. Deze sluiten niet aan op de voedingspatronen van vegetarische of veganistische mensen. Waar zitten dan eiwitten in voor vegans? Je zou voor plantaardige eiwitten kunnen denken aan kikkererwten. Daarnaast zijn noten en zaden altijd een goede natuurlijke bron van eiwitten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn quinoa, hennep- en chiazaad , amandelen, walnoten en pompoenpitten. Broccoli, spinazie, bloemkool en spruiten zijn qua groenten een goede optie en zitten daarnaast bomvol met allerlei gezonde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft!

Voedingsadvies bij Tesqua

Heb jij behoefte aan hulp en advies als het gaat om voeding? Dan ben je bij Tesqua aan het juiste adres. Onze personal trainers helpen jou met voeding in combinatie met bewegen. Maar ook stress, ademhaling en leefstijl worden tijdens de sessies besproken. Zo weet je zeker dat je op weg blijft naar jouw doelen.

Wil jij een volgende stap maken in jouw vitaliteit? Kom dan bij Tesqua voor jouw volgende cardiotraining of voor fitness! Wil je eerst een training proberen? Vraag dan vooral een dagpas aan!

waar is proteine goed voor

Weten wat er nog meer speelt?

Volg ons op de socials