a

Pickleball bij Tesqua

Benieuwd naar de meest innovatieve sport op dit moment? Maak kennis met de nieuwste sportrage: pickleball! 

De sportrage van dit moment!

Pickleball is een snelgroeiende racketsport die in Nederland haar opmars aan het maken is. In de Verenigde Staten spelen ruim 5 miljoen mensen Pickleball: een sport die badminton, tafeltennis en tennis combineert. Het veld heeft de afmetingen van een badmintonveld en het net is iets lager dan een tennisnet.

Het spel wordt gespeeld met een harde plastieken bal met gaten erin. Het spel kenmerkt zich vooral als een tactisch spel. Pickleball kan zowel 1 tegen 1 gespeeld worden, als ook 2 tegen 2. Belangrijke baanregels:

  • Je reserveert de picklebalbaan voor 60 minuten op hele uren.
  • Je kunt maximaal één baan reserveren. Na de speeltijd kan je bij de receptie mogelijk nog een baan aansluitend reserveren.
  • Het dragen van sportschoenen (zonder noppen) en passende sportkleding is verplicht. Dit betekent een hemdje of shirt. Alleen een sportbeha of tanktop is op de tennis- en padelbanen niet toegestaan.
  • De huur van een pickleballset zit bij de reservering van jouw baan inbegrepen.
  • Indien jij een pickleballbaan reserveert dan dient er ten minste 1 lid van 16 jaar of ouder te zijn.
  • Een gratis dagpas is op onze padel- en pickleballbanen niet van toepassing. Indien jij een introducé kennis wil laten maken met padel, dan zijn de kosten hiervoor € 20,00.

Spelregels Pickleball

Pickleball speel je 1 tegen 1 of 2 tegen 2. De sport combineert badminton, tafeltennis en tennis op veld gelijk aan de afmetingen van badminton. Welke regels anders zijn dan bij tennis? Bekijk de video hieronder of lees verder! 

Spelregels Pickleball in een notendop

De bal wordt onderhands geserveerd, startend aan de rechterzijde van het veld. Er wordt diagonaal gespeeld naar het tegenoverliggende servicevak. De bal mag uit de hand geserveerd of je mag hem laten vallen en laten stuiten. Bij een netservice wordt er gewoon doorgespeeld. De ontvangende partij moet de bal eerst laten stuiten, voor ze hem retourneren. En vervolgens moet ook de serverende partij de bal eerst laten stuiten. Pas de derde bal mag ook in één keer, d.m.v. een volley geslagen worden. Met stuit mag ook.

Wanneer een partij een punt scoort, serveert dezelfde persoon door, maar dan vanaf de andere kant. Wanneer een speler het punt verliest serveert zijn medespeler vanaf de kant waar hij op dat moment staat. Als ook deze zijn service verliest gaat deze over naar de andere partij, waar de speler die rechts staat begint. Alleen aan het begin van de wedstrijd serveert maar 1 speler, waarna hij overgaat naar de andere kant. Je mag de bal ook buiten het veld retourneren, mits de bal in het veld gestuiterd heeft. Raakt de bal een netpaal? Dan wordt dit gezien als een fout. 

Punten kunnen alleen door de serverende partij worden gescoord. Je hebt een punt als de tegenstander er niet in slaagt een bal terug te slaan, de bal uit slaat, de geserveerde bal niet eerst laat stuiten, volleyt vanuit de non-volley-zone of zelf geraakt wordt door de bal. De non-volley-zone is het blauwe vak bij het net. Hier mag je wel komen, maar je mag er geen bal volleren. Stuitert er een bal in de kitchen, dan mag je deze gewoon vanuit de kitchen terugslaan. Wil je volleren? Dan dienen jouw voeten buiten de zone te zijn. Kom je na jouw volley in de non-volley-zone terecht, dan is het punt voor de tegenstander. Raak je het net aan met jouw lichaam of materiaal? Ook dan wordt dit gezien als een fout. En het racket? Dat blijft netjes aan jouw kant. 

De game eindigt als een van de partijen elf punten heeft behaald met twee punten verschil. Je speelt best of three of best of five. Heb je een game gehaald? Dan wissel je van speelhelft. Je kunt dus alleen scoren als jij serveert. 

Bij enkelspel begint een speler links met serveren als hij een oneven aantal punten heeft en rechts bij een even aantal. 

padellen-ede

Wil jij padelles?

Benieuwd naar de verrassend leuke sport padel? Bij Tesqua is het mogelijk om op 3 banen padel te spelen. Gebruik de wanden en daag jouw tegenstanders uit.  Ook voor padelles bieden wij verschillende mogelijkheden.