Inhoud van deze blog
Wat zijn de spelregels van tennis?
We beginnen met de basisregels van tennis. Het spel begint met twee spelers tegenover elkaar met een net tussenin. Tot zover nog niet heel lastig toch? De spelers doen een toss om te bepalen wie er mag serveren en welke speelhelft je krijgt. Als dit bepaald is, is het spel klaar om te beginnen.
De serveerder is degene die de bal in het spel brengt. De service mag bovenhands of onderhands geslagen worden. De eerste service gebeurt altijd aan de rechterkant van het middenmerk. Dit is de lijn die door het midden van het speelveld loopt. De volgende service doe je links hiervan en zo wissel je dit steeds af gedurende de game. De bovenhandse opslag moet schuin zijn en moet voor de ontvanger in het rechter servicevak terechtkomen. Je krijgt hier twee pogingen hiervoor.
Als de bal eenmaal in het spel is wordt deze door de ontvanger terug over het net geslagen. De bal mag maar 1 keer stuiteren in het vak. Dit spel heet een rally. Lukt het een speler niet om de bal over het net in het speelveld te krijgen of stuitert de bal vaker dan 1 keer? Dan is het 15 punten voor de tegenstander.
In het enkelspel worden de ‘tramrails’ niet gebruikt. Dit zijn de twee buitenste lange stroken in het tennisveld. Deze worden in het dubbelspel wel weer gebruikt. Daar hebben we het in de volgende alinea verder over.
Wat zijn de spelregels in het dubbelspel?
Welke tennisslagen zijn er?
Laten we beginnen met de twee bekendste slagen in tennis. Dat zijn de forehand en de backhand. De forehand is de slag waarbij je handpalm naar voren wijst. Een forehand wordt vaak met één hand aan het racket geslagen. De backhand is precies het tegenovergestelde van de forehand. Hier wijzen je handpalmen naar achter. De backhand kan zowel met 1 als 2 handen aan het racket geslagen worden.
Dan heb je natuurlijk de service. Dit is de slag waarmee je de bal in het spel brengt. Dit mag bovenhands of onderhands. Bij de service mag de bal het net niet raken. Als de bal het net raakt en wel in het juiste servicevak belandt, dan is het een let of netservice en mag je opnieuw serveren. Als je de bal in het net slaat of niet in het juiste servicevak, dan noem je dit een eerste fout. Sla je de bal een tweede keer uit? Dan gaat het punt naar de tegenstander.
Dan heb je nog de volley. De volley wordt in één keer geslagen zonder dat de bal op jouw helft gestuiterd heeft. Dit kun je zowel met een fore- als backhand doen. Zijn er nog meer slagen? Zeker, namelijk de smash. De smash sla je met kracht en boven het hoofd. De bal moet dus hoog aankomen, anders kun je geen smash maken
Wat is de puntentelling in tennis?
Dan een van de belangrijkste punten in het tennis: De puntentelling. Hoe verdien je nu precies punten? Je verdiend punten als:
- De tegenstander tweemaal een verkeerde service slaat;
- De tegenstander de bal buiten het speelveld of in het net slaat;
- De tegenstander jouw bal niet kan terugslaan tijdens de rally;
- De tegenstander over het net heen hangt en de bal terugslaat voor die op zijn speelhelft is geweest.
En hoe steekt de puntentelling nu precies in elkaar? Dat leggen wij je ook haarfijn uit. Je begint beide op ‘nul’ oftewel geen punt. Het eerste punt is ‘15’, de tweede ‘30’ en de derde ‘40’. Wordt er na het derde punt nog een punt gemaakt? Dan heet het vierde punt ‘game’. We horen je al denken: “maar wat nou als je gelijk uitkomt?” Daar zijn ook regels voor. Kom je op 40-40 uit, dan heet dat ‘deuce’. Degene die het volgende punt verdient krijgt ‘voordeel’. Win je daarna nog een punt dan krijg je ‘game’. Zo gaat dit door tot er twee punten verschil tussen jullie beide zitten. Verlies je het punt, dan is het weer opnieuw deuce en probeer je weer op ‘voordeel’ te komen.