a

Alle tennis regels overzichtelijk op een rij

Zit jij wel eens naar een tenniswedstrijd te kijken op televisie en denk je bij jezelf: “Wat zijn de spelregels van tennis eigenlijk?” De tennisregels zijn niet ingewikkeld. Zo is er de puntentelling en worden er sets en games gespeeld. Dan heb je natuurlijk ook nog het dubbelspel dat zijn eigen regels meebrengt. Na het lezen van deze blog heb jij een duidelijk beeld van de spelregels van tennis. Ga er goed voor zitten en lees lekker verder!
de-tennis-regels-bij-tesqua

Inhoud van deze blog

Wat zijn de spelregels van tennis?

We beginnen met de basisregels van tennis. Het spel begint met twee spelers tegenover elkaar met een net tussenin. Tot zover nog niet heel lastig toch? De spelers doen een toss om te bepalen wie er mag serveren en welke speelhelft je krijgt. Als dit bepaald is, is het spel klaar om te beginnen.

De serveerder is degene die de bal in het spel brengt. De service mag bovenhands of onderhands geslagen worden. De eerste service gebeurt altijd aan de rechterkant van het middenmerk. Dit is de lijn die door het midden van het speelveld loopt. De volgende service doe je links hiervan en zo wissel je dit steeds af gedurende de game. De bovenhandse opslag moet schuin zijn en moet voor de ontvanger in het rechter servicevak terechtkomen. Je krijgt hier twee pogingen hiervoor.

Als de bal eenmaal in het spel is wordt deze door de ontvanger terug over het net geslagen. De bal mag maar 1 keer stuiteren in het vak. Dit spel heet een rally. Lukt het een speler niet om de bal over het net in het speelveld te krijgen of stuitert de bal vaker dan 1 keer? Dan is het 15 punten voor de tegenstander.

In het enkelspel worden de ‘tramrails’ niet gebruikt. Dit zijn de twee buitenste lange stroken in het tennisveld. Deze worden in het dubbelspel wel weer gebruikt. Daar hebben we het in de volgende alinea verder over.

Wat zijn de spelregels in het dubbelspel?

De regels voor de service in het dubbelspel zijn hetzelfde als in het enkelspel. Je medespeler in het dubbelspel staat links van jouw servicevak bij de eerste service. Er zijn echter enkele verschillen in het dubbelspel. Zo mogen in het dubbelspel de ‘tramrails’ gebruikt worden. Daarnaast gaat het spel gewoon door als de bal via het net op de speelhelft van de tegenstander terechtkomt. Een belangrijke regel in het dubbelspel is dat er niet gewisseld wordt van baanhelft tijdens de set. Na een set mag je van positie wisselen voor de volgende.

Welke tennisslagen zijn er?

Laten we beginnen met de twee bekendste slagen in tennis. Dat zijn de forehand en de backhand. De forehand is de slag waarbij je handpalm naar voren wijst. Een forehand wordt vaak met één hand aan het racket geslagen. De backhand is precies het tegenovergestelde van de forehand. Hier wijzen je handpalmen naar achter. De backhand kan zowel met 1 als 2 handen aan het racket geslagen worden.

Dan heb je natuurlijk de service. Dit is de slag waarmee je de bal in het spel brengt. Dit mag bovenhands of onderhands. Bij de service mag de bal het net niet raken. Als de bal het net raakt en wel in het juiste servicevak belandt, dan is het een let of netservice en mag je opnieuw serveren. Als je de bal in het net slaat of niet in het juiste servicevak, dan noem je dit een eerste fout. Sla je de bal een tweede keer uit? Dan gaat het punt naar de tegenstander.

Dan heb je nog de volley. De volley wordt in één keer geslagen zonder dat de bal op jouw helft gestuiterd heeft. Dit kun je zowel met een fore- als backhand doen. Zijn er nog meer slagen? Zeker, namelijk de smash. De smash sla je met kracht en boven het hoofd. De bal moet dus hoog aankomen, anders kun je geen smash maken

tennis-regels

Wat is de puntentelling in tennis?

Dan een van de belangrijkste punten in het tennis: De puntentelling. Hoe verdien je nu precies punten? Je verdiend punten als:

  • De tegenstander tweemaal een verkeerde service slaat;
  • De tegenstander de bal buiten het speelveld of in het net slaat;
  • De tegenstander jouw bal niet kan terugslaan tijdens de rally;
  • De tegenstander over het net heen hangt en de bal terugslaat voor die op zijn speelhelft is geweest.

 

En hoe steekt de puntentelling nu precies in elkaar? Dat leggen wij je ook haarfijn uit. Je begint beide op ‘nul’ oftewel geen punt. Het eerste punt is ‘15’, de tweede ‘30’ en de derde ‘40’. Wordt er na het derde punt nog een punt gemaakt? Dan heet het vierde punt ‘game’. We horen je al denken: “maar wat nou als je gelijk uitkomt?” Daar zijn ook regels voor. Kom je op 40-40 uit, dan heet dat ‘deuce’. Degene die het volgende punt verdient krijgt ‘voordeel’. Win je daarna nog een punt dan krijg je ‘game’. Zo gaat dit door tot er twee punten verschil tussen jullie beide zitten. Verlies je het punt, dan is het weer opnieuw deuce en probeer je weer op ‘voordeel’ te komen.

Hoeveel games is een set?

Nu heb je de game gewonnen en dan? Wanneer kom je precies op een set terecht? In een set worden 6 games gespeeld. Een set wordt pas gewonnen met een minimaal verschil van 2 games. Komen jullie dus op 6-6 uit in games? Dan wordt er een ‘tiebreak’ gespeeld. In deze tiebreak speel je tot 7 punten. Deze tel je gewoon van 1 tot 7. Wie het eerste de 7 punten haalt, en ook met 2 punten verschil, wint de tiebreak en dus de set. Let dus op: Het kan dus ook doorgaan tot 25-23.
tesqua tennis regels

Hoeveel sets tennis speel je?

Als laatste vraag hebben we dan nog: Hoeveel sets tennis speel je nu eigenlijk? Het korte antwoord is maximaal 3. Waarom? Er wordt namelijk gespeeld tot een van de spelers twee sets gewonnen heeft. De eindscore kan dus maximaal 2-1 in sets worden. Degene die dus de tweede of derde set wint kroont zichzelf tot de grote winnaar in jullie onderlinge strijd!
tennisbaan ede regels

Kom tennissen bij Tesqua in Ede!

Wil jij komen tennissen bij Tesqua? Wij hebben 7 binnenbanen en 6 buitenbanen (gravel). Zo is er altijd wel een plekje voor je vrij! Vraag een dagpas aan als je graag een keertje wil komen proberen. Heb je vragen over het reserveren van een van onze tennisbanen? Neem dan vooral contact met ons op!