a

Wat is het nut van circuittraining?

Circuittraining, je ziet vast wel sporters die dit doen in de sportschool. Maar welke oefeningen kun je doen? Hoelang moet je die doen? Wat train je überhaupt op deze manier? Allerlei vragen die je kan stellen rondom circuittrainingen. Er zijn veel opties voor deze vorm van sporten die je kunt toepassen. Ga er dus goed voor zitten, want in deze blog leggen wij het je allemaal uit.
circuittraining-uitleg

Inhoudsopgave

Wat is circuittraining?

Circuittraining is een hele oude manier van sporten. Hoe oud? Eén van de oudste manieren zelfs, we hebben het namelijk over 1953. Circuittraining is op de universiteit van Leeds in het leven geroepen. Met circuittraining is het de bedoeling dat je een full-body workout doet. Hierbij worden zowel je kracht als conditie op de proef gesteld, omdat je geen rust hebt tussen je oefeningen door. De enige rust die je kunt verwachten is de looptijd naar je volgende oefening. Wat is dus het doel? Zowel je kracht als je uithoudingsvermogen vergroten.

Hoe doe je een circuittraining?

Een circuittraining is eigenlijk vrij simpel. Het aantal oefeningen in een circuit varieert meestal van negen tot twaalf. Tijdens deze oefeningen voer je tussen de 8 en 12 herhalingen uit met een gewicht dat uitdagend genoeg is. Het kan ook zijn dat je op tijd werkt, dus dat je de oefening 30-60 seconden uitvoert. Maar hoe bepaal je nu het juiste gewicht? Dat doe je als volgt: neem het gewicht waarmee je één herhaling aankunt en pak vervolgens tussen de 40 en 60 procent van het totaal. Dit is dan het gewicht dat je gebruikt voor je circuit.

Wat is het voordeel?

Het grootste voordeel van deze manier van trainen is de tijd die je ermee bespaart. Je kunt namelijk een snelle training doen en binnen een mum van tijd weer buiten staan. Ideaal als jouw agenda voller is, maar je wel door wilt trainen.

Daarnaast is er geen instapniveau, iedereen kan dus meedoen. Een circuittraining onder begeleiding zorgt ervoor dat jij het maximale haalt uit jouw sportmoment. Het extra voordeel is dat jij toch kunt sporten, snel klaar bent en je motivatie blijft behouden.

Wat is het nadeel?

Een circuittraining zorgt er zeker voor dat je spieren en conditie getraind worden. Wil je juist alleen maar sterker worden, een betere conditie of enkel spiergroei stimuleren? Dan is trainen in circuits niet per sé voor jou. Je kunt dan beter kijken naar jouw specifieke doel en hier je training op afstemmen. Wil je sterker worden of meer spiermassa ontwikkelen? Dan heeft krachttraining meer nut. Wil je meer uithoudingsvermogen? Kijk dan eens naar cardiotrainingen.
oefeningen-circuittrainingen

Welke oefeningen kun je doen in een circuittraining?

Om een start te maken met circuittraining kies je bekende oefeningen, bijvoorbeeld de squats en push-up. Doe dit met jouw eigen lichaamsgewicht. Daarna pak je een aantal dumbells met het gewicht dat je aan de hand van de berekening hierboven berekend hebt. Met deze dumbells kan je verschillende oefeningen doen zoals squats, lunges, deadlifts, shoulder press en chest press. Afwisselend met push-ups, mountain climbers, de speedladder, jumping jacks, buikspieroefeningen of burpees om de hartslag te verhogen.

Als gevorderde sporter kun je wat zwaardere en moeilijkere oefeningen doen. Bijvoorbeeld met een olympische stang. Je kunt het jezelf zwaarder maken door sneller te trainen, blijf wel goed op de techniek van de oefening letten.

Kom circuittrainingen doen bij Tesqua

Bij Tesqua geven wij een aantal keer per week een circuittraining, deze noemen wij FunXtion en TSQ-WOD. Hier dagen wij je uit om in een rap tempo verschillende oefeningen uit te voeren. Denk aan de oefeningen die we hierboven behandeld hebben, maar denk ook aan het gebruik van andere attributen. Het voordeel is dat je de begeleiding krijgt van een trainer zodat jij het beste resultaat uit de training kunt halen. Daarnaast is de training in een kleine groep en heb je in een korte tijd een complete workout gedaan. Ben jij benieuwd of een circuittraining iets voor jou is? Vraag dan een dagpas aan en kom een keertje proefdraaien.

Weten wat er nog meer speelt?

Volg ons op de socials