a

Padel regels: alles wat je moet weten!

Ben je klaar om je onder te dompelen in de fascinerende wereld van padel? Wij vertellen je graag alles over wat je moet weten over deze populaire racketsport. Van de oorsprong van padel tot aan hoe je het spel speelt. Want, het doel is natuurlijk wel dat jij met de winst naar huis gaat. Pak je racket en laten we beginnen!

Inhoud van deze blog

Wat is padel?

Padel is toch een soort combinatie van tennis en squash? Ja, dat klopt helemaal! Deze populaire racketsport kan worden gezien als een combinatie tussen die twee racketsporten. Een padelbaan is iets kleiner dan een traditionele tennisbaan en ook de wanden mag je gebruiken tijdens het spel. Dit zorgt voor een extra spelelement. Gaat de bal uit het speelveld? Ook dan mag je in sommige gevallen doorspelen en dat levert mooie rally’s op!

Het spel kan individueel of in dubbelspel worden gespeeld, waarbij spelers gebruikmaken van solide composietrackets en padelballen. Die lijken trouwens heel veel op tennisballen, alleen ze zijn net iets kleiner en hebben minder druk. Dit zorgt ervoor dat een padelbal minder stuitert en iets langer contact heeft met het racket. Je kunt de bal hierdoor beter sturen.

Pickleball is ook een soortgelijke sport. Het is een dynamische variant van tennis en squash dat gespeeld wordt op een veld met wanden eromheen. In tegenstelling tot squash zijn dit geen muren maar glazen wanden met een hekwerk.

Razend populair

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat padel een razend populaire sport is op het moment. De snelle racketsport heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Vooral in de Spaanstalige landen is het al lange tijd een populaire sport. Sinds een paar jaar is padel in Nederland ook flink in opkomst. Vandaag de dag is het de snelst groeiende sport met al meer dan 75.000 spelers in Nederland. En wij snappen wel waarom!

Oorsprong van padel

Padel werd voor het eerst geïntroduceerd in Mexico in de jaren 60 en verspreidde zich snel naar Spanje en Latijns-Amerika. Op dit moment is het een van de snelstgroeiende sporten wereldwijd, die spelers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus in zijn ban houdt. Oke, nu weet je genoeg over padel. Maar, hoe wordt het gespeeld?

Regels van padel

Een wedstrijd padel winnen is pas mogelijk wanneer je alle spelregels van padel beheerst. Hieronder leggen we je alle regels uit en vertellen we je alles wat je moet doen om als winnaar van de baan te komen. Padel zorgt voor verbinding, dus ook als jij je dag niet hebt en je als verliezer naar huis gaat, heb je toch een leuke sportactiviteit gehad! 

Scoren bij padel

Winnen begint natuurlijk met het scoren van punten. Want wie niet scoort, wie niet wint. Net als bij tennis maakt padel gebruik van een scoresysteem op basis van punten, games en sets. Om een game te winnen, moet je vier punten scoren, waarbij de scorevolgorde “0,” “15,” “30”, “40” en “game” is. Een speler of team moet echter met twee punten voorsprong winnen, wat leidt tot een “deuce” wanneer de score 40-40 bereikt. Deze regels kennen we natuurlijk allemaal van tennis. Bij padel beslis je van tevoren of je bij een gelijke stand het winnende punt speelt of dat je net als bij tennis gebruik maakt van voor- en nadeel. Padelwedstrijden zijn vaak een “best-of-three”, oftewel tot twee gewonnen sets.

padel tesqua service

Serveren bij padel

Serveren is bij padel ook iets anders dan bij tennis. Bij padel moet de service namelijk onderhands uitgevoerd worden. De bal mag maximaal ter hoogte van je middel geslagen worden en moet één keer stuiteren op de grond achter de servicelijn. Hierna sla je de bal diagonaal over de baan. De service begint altijd vanaf de rechterkant van de baan en moet binnen het diagonaal tegenovergestelde servicevak landen. Na de stuit mag de bal wel de wand raken, maar niet het hekwerk. Dat is een foutservice. Raak je het net bij een service en komt de bal terecht in het service-vak? Dan is dat ook een fout en mag je nogmaals serveren. Als deze tweede service ook fout gaat dan gaat het punt naar de tegenpartij. Raakt je eerste service het net en komt de bal buiten het service-vak dan wordt dit gerekend als eerste service en mag je dus alleen nog je tweede service slaan. Je begint altijd rechts met serveren. Bij een gemaakt punt ga je naar de linkerkant van het veld en vice versa. 

Het spel spelen

Na een goede service begint het spel. Tijdens een rally mag de bal eenmaal de grond raken. Als speler kan je dus kiezen om de bal een keer te laten stuiteren, of om de bal direct uit te lucht te slaan. Dit kennen we natuurlijk allemaal als de volley. De bal moet altijd eerst stuiteren voordat het een wand of hek raakt. Nu is het zaak om de bal in het spel te houden, de muren goed te gebruiken en geen fouten te maken. Wat padel zo leuk maakt is het sociale aspect en het snelle spel. Je bent zowel aanvallend en verdedigend strategisch bezig. Het doel is om je tegenstanders te slim af te zijn door slagen strategisch te plaatsen en fouten te forceren. Oftewel: zorgen dat jij geen fouten maakt!

Padellen bij tesqua

Padellen maar!

Ben jij klaar voor het échte werk? Je weet nu alles wat je nodig hebt om padel te spelen. Van de oorsprong tot aan de spelregels en het gebruiken van de wanden: deze blog heeft je voorzien van de kennis om vol vertrouwen de padelbaan te betreden. Onthoud dat oefening kunst baart, dus pak je racket, zoek gezellige mensen die ook graag padel willen spelen, schrijf je bij ons in en spelen maar!

Veelgestelde vragen over padel

Een padelwedstrijd wordt meestal gespeeld als de beste van drie sets, waarbij elke set bestaat uit games en eventuele tiebreaks.

Als de bal de omheining direct raakt zonder te stuiteren, of als deze uit het speelveld gaat, wint het tegenovergestelde team de punt. Als de bal wel gestuiterd heeft en dan buiten de baan gaat, dan mag de bal buiten de kooi terug het veld ingeslagen worden. 

Absoluut! Padel is een sport die door iedereen kan worden gespeeld. Het is een eenvoudige sport om te doen en heel leuk. Kom bij ons langs en probeer het zelf.

Wil jij je techniek verbeteren? Bij Tesqua zijn er verschillende les manieren mogelijk. Van 1 keer prive les naar een cyclus van 10 weken. Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op met Tesqua.

Weten wat er nog meer speelt?

Volg ons op de socials